Ce sunt IDP

IDP (imunodeficientele primare) sunt un grup larg de tulburari diferite care apar atunci cand unele componente ale sistemului imunitar ( anumite celule si proteine) nu functioneaza corespunzator. Se estimeaza ca in jur de 1 la 8000 de persoane sufera de IDP, unele forme fiind  mai rare decat altele . Pot afecta pe oricine, indiferent de sex sau varsta. Unele forme pot fi relativ usoare pe cand altele sunt severe. De obicei se identifica in copilarie, dar se pot diagnostica si la varsta adulta. Tratamentul IDP depinde de care parte a sistemului imunitar este afectata.

IDP sunt cauzate de defecte ereditare sau genetice ale sistemului imunitar. IDP nu au legatura cu SIDA ( sindromul imunodeficientei dobandite), care este cauzat de o infectie virala (HIV). IDP nu sunt contagioase- nu este posibil sa´ iei´ sau sa ´dai´ IDP altor persoane. Copiii pot mosteni IDP de la parinti. Pacientii cu IDP pot cere efectuarea unui test genetic inainte de a avea un copil.

Sistemul imunitar ajuta, in mod normal, organismul sa lupte cu infectiile cauzate de germeni( microorgenisme) ca bacterii, virusi, fungi sau protozoare. Pentru ca sistemul lor imun un functioneaza normal, pacientii cu IDP sunt mai predispusi la infectii. Aceste infectii apar mai des la pacientii cu IDP, sunt mai severe ,  sunt mai greu de tratat sau pot fi cauzate de microorganisme neobisnuite. Pot aparea indiferent de anotimp, chiar si vara.

Se estimeaza ca 70-80% din pacienti raman nediagnosticati la nivel mondial. O analiza relativ simpla si ieftina , imunograma completa,  poate identifica 95% din pacientii cu IDP!