Tratament

 

Tratamentul pentru IDP poate:

  • Reduce numarul si severitatea infectiilor
  • Trata alte simptome
  • Ajuta multi copii si adulti cu IDP sa duca o viata normala

Pacientii cu IDP sunt in mod normal tratati de specialisti in boli imune. Conduita terapeutica depinde in mare masura de tipul IDP dar si de alti factori.

1.Substitutia cu imunoglobulina Imunoglobulinele sunt proteine care recunosc microorganismele si ajuta sistemul imunitar sa le neutralizeze. Cele mai multe IDP determina corpul sa produca prea putine imunoglobuline sau deloc. Substitutia cu imunoglobuline este principalul tratament al acestor boli, protejand organismul de numeroase infectii si reducand simptomele autoimune. Imunoglobulinele sunt folosite pentru tratamentul a numeroase IDP, cum ar fi: imunodeficienta comuna variabila, agamaglobulinemia X-linkata, sindromul hiper IgM X linkat, sindromul Wiskott- Aldrich sau imunodeficienta severa combinata (IDSC).Tratamentul trebuie administrat regulat, oferind doar o protectie temporara si dureaza, de obicei, toata viata.

Imunoglobulinele se administreaza parenteral, pe cale intravenoasa sau subcutana, ambele cai fiind eficiente,  prezentand fiecare avantaje si dezavantaje.

2.Alte tratamente cum ar fi antiviralele, antibioticele si antifungicele, factor stimulant de colonii de granulocite, pot fi folosite ca adjuvante pe langa substitutia cu imunoglobulina

3.Transplantul de celule stem sau maduva osoasa sunt o optiune viabila pentru cazurile cele mai severe.