Sist. imunitar

 

Organismul nostru este in mod continuu expus la invazia si agresiunea diferitelor microorganisme sau germeni. Acestea pot fi de mai multe tipuri: bacterii, virusuri, fungi (ciuperci) si paraziti. Daca nu sunt tinute sub control, acestea genereaza infectiile. Din fericire, corpul nostru dispune de un Sistem de Aparare care ne protejeaza. Aceste este format din multe componente, cele mai importante fiind: pielea si mucoasele, care acopera corpul nostru, tusea si lacrimile, continutul acid al stomacului si sistemul imunitar.

SISTEMUL IMUNITAR este cel responsabil de detectarea si recunosterea germenilor patogeni pentru a-i distruge si elimina. In acest fel, se evita sau se vindeca infectiile. Din acest sistem fac parte:

Fagocítele (celule care recunosc, ingereaza si distrug anumiti germeni, in special bacterii si fungi). Principale fagocite sunt: neutrofilele si monocitele (circula prin sange pana la locul unde se gaseste germenul agresor) si macrofagele, histocite, celule dendritice (se distribuie in diferite organe si tesuturi, cum ar fi plamanii, ficatul, splina, intestinul, pielea).

Limfocitele B sunt celule care iau nastere si se matureaza in maduva osoasa, trec apoi in sange si se distribuie in ganglionii limfatici, intestin, splina si mucoase. Odata recunoscut germenul, acestea se activeaza si se transforma in celule plasmatice. Acestea sintetizeaza imunoglobulinele ( IgG, IgA, IgM, IgE, IgD), care fabrica anticorpii. Anticorpii se lipesc de germeni pentru a-i inactiva si ajuta alte elemente ale sistemului imun sa le recunoasca si sa le distruga.

Limfocitele T   iau nastere in timus, circula prin sange distribuindu-se in diferite parti ale corpului. Exista diferite tipuri de limfocite T:

Limfocitul T colaborator. Aceste celule stau in repaus si reactioneaza numai in momentul in care primesc informatia ca un germen a ataca organismul. Odata activat, incepe sa dirijeze si sa organizeze un raspuns imun coordonat si eficient. Stimuleaza atat producerea de anticorpi de catre celulele plasmatice, cat si distrugerea microorganismelor de catre alte limfocite si fagocite.

Limfocitul T distrugator sau citotoxic. Este limfocitul responsabil de distrugerea directa a microorganismelor invadatoare.

Limfocitul T regulator. Este responsabil de regularizarea si finalizarea raspunsului imun, odata eliminat germenul.

Limfocitele NK sau asa zisii asasini naturali (natural killer in engleza). Sunt alt tip de limfocite, care au marea capacitate de a detecta si a elimina imediat virusurile din organism.

Sistemul complement este format dintr-un grup de proteine care circula prin sange si participa la eliminarea germenului invadator in diferite feluri:

  • Unele proteine ale complementului se lipesc si acopera, invelesc germenul pentru a facilita ingerarea lui de catre fagocite (la fel ca anticorpii),
  • Alte proteine formeaza gauri in peretele germenului pentru a-l distruge direct,
  • In timp ce altele au capacitatea de a atrage si dirija fagocítele la locul invaziei.